Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Μαθήματα αγωγής

Καιρό τώρα θέλω να απαντήσω σε μια ανάρτηση ενός φίλου για τη σωστή συμπεριφορά στους χώρους των μετρό κλπ. Σύμφωνα μ' εκείνον πρόβλημα αποτελεί η προτροπή να στεκόμαστε στη δεξιά πλευρά των κυλιόμενων κλιμάκων, ώστε να επιτρέπουμε προσπεράσεις όπως γίνεται και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, στέκεται στο γεγονός πως υπάρχουν συνήθως κανονικές, σταθερές σκάλες ακριβώς δίπλα στις μηχανοκίνητες, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι "βιαστικοί" συνταξιδιώτες μας (καλά είναι να μη βιάζεσαι αν περνούν κάθε 10' οι συρμοί;). Δε θα διαφωνήσω ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και έχω φάει γριά στο κεφάλι επειδή δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος να μανουβράρει η έμπροσθέν της κυρία την... περιφέρειά της. Αλλά δε βαριέσαι;

Τι να το κάνω το κεφάλι της κυρίας που προσπαθεί να με περάσει από τ' αριστερά χωρίς φλας επί πίνακι, τη στιγμή που υπάρχουν τα τρία τάγματα; Ποια είναι τα τρία τάγματα; Μα φυσικά οι γιαγιάδες νίντζα, οι παππούδες ράμπο και τα μεσήλικα κομμάντα.

Πρόκειται για τρεις άκρως επικίνδυνες και ενοχλητικές κατηγορίες ανθρώπων που δυστυχώς για τους υπόλοιπους απαρτίζουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας -γαμώ την υπογεννητικότητα μου γαμώ- και ως τέτοιο τους συναντάς μπροστά σου είτε στον ηλεκτρικό, είτε στο σούπερ μάρκετ, είτε στην ουρά για το μπαράκι (και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αλλά ανέφερα τις συνηθέστερες. Καλά, εντάξει το παραδέχομαι, το σούπερ μάρκετ δεν είναι τόσο σύνηθες).

Επειδή όμως η θεματολογία αυτής της ανάρτησης είναι τα προβλήματα αγωγής στον ηλεκτρικό και τα μετρό, θα ασχοληθούμε μόνο μ' αυτήν την έκφανση του φαινομένου "Ντου από τον παππού".
Οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες, με το ζήλο που επιδεικνύει ο γύπας που πετάει πάνω από το ετοιμοθάνατο ζώο, βάζουν πάντα στο μάτι, τι άλλο, ένα κάθισμα στο βαγόνι.

Target Acquired. Από κει και πέρα θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πετύχουν το στόχο τους. Και όταν λέω Ο,ΤΙ το εννοώ. Θα σπρώξουν, θα τρέξουν, θα διαγκωνιστούν, θα σε πατήσουν και δε θα διστάσουν να σε παρασύρουν προς το εσωτερικό του βαγονιού όταν εσύ θέλεις να βγεις προκειμένου να προλάβουν να κάτσουν. Ειδικά όταν έχει έργα και πρέπει να αλλάξεις συρμό για να συνεχίσεις την πορεία σου, τότε είναι που κάνουν τις μεγαλύτερες ελεεινότητες. Πάνε και στρογγυλοκάθονται στα παγκάκια των σταθμών μόλις βγουν από το ένα τρένο και μένουν εκεί μέχρι να μυριστούν ότι έρχεται το επόμενο. Τότε, τα αφτιά τους κουνιούνται ελαφρά καθώς προσπαθούν να βεβαιωθούν για τον ερχομό του τρένου, και μόλις το κάνουν, πετιούνται όρθια τα όρνεα και τρέχουν να πιάσουν σειρά για πόρτα. Τι κι αν περιμένεις εκεί τόση ώρα όρθιος; Θα σε σπρώξουν για να βγουν μπροστά σου. Κι αν πας πιο κει και η πόρτα σταματήσει μπροστά σου, πάλι θα σου χωθούν από τα πλάγια. Δεν υπάρχει σωτηρία λέμε! Μια φορά είχα παρακολουθήσει μια γρια-νίντζα να επαναλαμβάνει το όλο σκηνικό και να τρώει τούμπα τρέχοντας κυριολεκτικά να προλάβει να κάτσει.

Χειρότερο όμως είναι το κλασσικό κόλπο του ξεφυσήματος. Έρχεται ένας παππούς για παράδειγμα, κι εκεί που έχεις κάτσει μετά από ένα κουραστικότατο περπάτημα κι έχοντας μπροστά σου μιάμιση ώρα διαδρομή, αρχίζει να ξεφυσάει πάνω στο κεφάλι σου, με τόση δύναμη που νομίζεις ότι τα μαλλιά σου έχουν γεμίσει με το νωτιαίο μυελό του. Κι αυτό γιατί; Για να σου δείξει ότι είναι γέρος και κουρασμένος. Ξέρεις κάτι ρε φίλε; Κι εγώ είμαι κουρασμένος. Κι όχι γιατί έπαιζα πρέφα στο καφενείο εψές αργά τρώγοντας κοκορέτσι, αλλά γιατί περπατούσα. Παρ' όλα αυτά, είμαι διατεθειμένος να σου παραχωρήσω τη θέση μου αν μου το ζητήσεις ευγενικά. Το έχω κάνει πολλές φορές κι ας ήμουν έτοιμος να καταρρεύσω. Δεν θα κάτσω αραχτός στη θέση μου αν σκάσει μύτη στο βαγόνι έγκυος, σακατεμένος ή πολύ γέρος, αλλά εσύ που σε βαστάνε ακόμα τα πόδια σου, πες μια φορά στη ζωή σου ένα "Μήπως θα μπορούσα να καθίσω". Αν θες ρίξε κι ένα "παρακαλώ". Μην προσπαθείς να με απομακρύνεις από το κάθισμα με τη δυσοσμία και τις μύξες σου.

Προσοχή! Η ΗΣΑΠ ΑΕ σας ενημερώνει ότι όσοι δε σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν να βγήκαν από το Αττικό Πάρκο θα αποκεφαλίζονται. Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας. We would like to inform you that anyone who doesn't stop acting like a zoo-runaway will be decapitated. We are sorry for the inconvenience.